Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Αγκαλιάζω ένα δέντρο...


Δέντρο. Το δέντρο είχε κεντρική θέση στην ιερότητα της ύπαρξης για τον αρχαϊκό άνθρωπο, όταν δεν είχε ακόμα κόψει τον ομφάλιο λώρο που τον συνέδεε με τη φύση και ένιωθε και ο ίδιος κομμάτι της.
Δέντρο. O συμβολισμός του είναι ανεξάντλητος και ιδιαίτερα πολύπλοκος,
Όλοι οι μύθοι των αρχαίων και νεότερων λαών συνδέονται με δέντρα, από το παραδείσιο μέχρι το χριστουγεννιάτικο!
Στον συμβολισμό του δέντρου συντίθενται πολλές θρησκευτικές ιδέες
Το Δέντρο αντιπροσωπεύει το διαρκώς αναγεννώμενο σύμπαν, την αστείρευτη πηγή της ζωής, εκφράζει την ιερότητα του κόσμου, τη γονιμότητά του, είναι το Δέντρο της Ζωής και της Αθανασίας, του Πεπρωμένου, της Γνώσης και πλήθος άλλα. Tο Κοσμικό Δέντρο έγινε στους λαούς του κόσμου μια καθολική μορφή για την έκφραση και κατανόηση του οργανωμένου χώρου, του Kόσμου/τάξη ως αντίθεση στο Xάος/αταξία αλλά και του Xρόνου.
Θυμηθείτε πως στις λαϊκές παραδόσεις το Δέντρο του Kόσμου ροκανίζεται στις ρίζες του από τους καλικάντζαρους.
Tο δέντρο Yggdrasill είναι ο ιερός φράξος/μελία της σκανδιναβικής μυθολογίας,
Το Δέντρο των σαμάνων της Kεντρικής και της Bόρειας Ασίας, είναι ένα από τα ιερότερα σύμβολά τους.
Για τους τουρκικούς και άλλους λαούς της Νότιας Σιβηρίας -για τους οποίους το σύμπαν αποτελείται από τρεις ζώνες, τους τρεις κόσμους συνδέει το Δέντρο paj kajyng («πλούσια σημύδα») ή temir terek («σιδερένια λεύκα) και τα επάνω κλαδιά του σκιάζουν την κατοικία του Ουράνιου θεού Τενγκρί ή Μπάι Ουλγέν,
Το μαγικό τύμπανο του σαμάνου ήταν φτιαγμένο από φλοιό ή κλαδιά του Δέντρου, μέσα στην καλύβα του σαμάνου φύτρωνε μια σημύδα, το ιερό δέντρο των σιβηριανών, κι όταν πέθαινε ένας σαμάνος φύτευαν στον τάφο του μια σημύδα
Στην Ινδονησία πιστεύουν ότι ο θεός αφήνει τα παιδιά να πέσουν στη γη από τα κλαδιά του δέντρου που φυτρώνει στον Ουρανό.
Θυμηθείτε το Δέντρο της Γνώσης του καλού και του κακού που φύτεψε, μαζί με το Δέντρο της Ζωής, ο δημιουργός στον Παραδείσου
Για τους Εσσαίους, μέσα από τη Σοφία της Μητέρας Γης το Δέντρο είναι ο ιερός, ζωντανός φύλακας και ο πυλώνας που στηρίζει τα μυστήρια του Ουρανού.
Θυμηθείτε τις Δρυάδες (νύμφες των δέντρων), που γεννιόνταν όταν φύτρωνε ένα δέντρο.
Και τέλος θυμηθείτε ότι στη Δωδώνη οι χρησμοί στο μαντείο δίνονταν με την ερμηνεία του θροΐσματος των φύλλων της βελανιδιάς, (Οδύσσεια, Ξ 327 και Τ 296 κ.ε.)
Όταν το ιερό καταστράφηκε από τους Αιτωλούς το 219 π.Χ. ενώ λεηλάτησαν και έκαψαν όλα τα κτίρια, απέφυγαν να κάψουν το κτίριο του μαντείου για να μη μεταδοθεί η φωτιά και στο ιερό δέντρο.
Από της "φηγού δρυός", δηλαδή από την Ιερά Φηγό του Μαντείου της Δωδώνης πήρε η Θεά Αθηνά το κομμάτι ξύλου που έβαλε στην πλώρη της Αργούς και είχε την ικανότητα να προφητεύει το μέλλον.

Σήμερα, τι είναι σήμερα για μας το Δέντρο;
Το Δέντρο συνδέεται άμεσα με την ζωντανή συνείδηση του Σώματος.
Μια άσκηση για να έρθουμε κοντά στο Δέντρο είναι η άσκηση «αγκαλιάζω ένα δέντρο» και έχει να κάνει με την ενεργειακή και συναισθηματική αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων και της φύσης – ειδικά μεταξύ των ανθρώπων και των δέντρων και της θεραπευτικής δύναμης και για τα δύο μέρη.
Σ΄ αυτή την άσκηση μαθαίνουμε πώς να αντιλαμβανόμαστε το τι αισθανόμαστε στο σώμα μας, ενώ αγκαλιάζει το δέντρο και πως βρίσκουμε τις ρίζες μας.
Είναι πράγματι μια ξεχωριστή εμπειρία, κατά τη διάρκεια της οποίας επικοινωνούμε με το δέντρο και ασκούμαστε στο δόσιμο της αγάπης στο δέντρο με τη σκέψη «κανένα δέντρο-κανένα εγώ»
Μετά από αυτό ο άνθρωπος είναι ίσως λίγο περισσότερο έτοιμος να αγκαλιάσει και έναν άλλον άνθρωπο δίνοντας του την αγάπη του και ανταλλάσσοντας μαζί του υψηλής ποιότητας συναισθήματα.
Αν δεν έχετε παρακολουθήσει κάποιο αντίστοιχο σεμινάριο ώστε να σας έχει εξηγηθεί βήμα βήμα η διαδικασία προσέγγισης και ανταλλαγής ενέργειας με το δέντρο, δοκιμάστε για αρχή μόνοι σας με μερικά απλά βήματα.
Βρείτε ένα πάρκο, ένα δασύλλιο η ένα πραγματικό δάσος.
Περπατήστε ανάμεσα στα δέντρα μέχρι που να αισθανθείτε άνετα με τη παρουσία τους.
Διαλέξτε διαισθητικά το δέντρο σας.
Πλησιάστε
Κοιτάξτε το.
Μυρίστε το.
Ακουμπήστε το πρώτα με τα χέρια σας
Αγκαλιάστε το κατόπιν απαλά κολλώντας όλο τον κορμό σας παράλληλα με τον δικό του, όπως και το πρόσωπο σας επίσης.
Κλείστε τα μάτια σας και …Νιώστε….
Στο τέλος, ευχαριστείστε το δέντρο σας.

πηγή

1 σχόλιο:

  1. Τι μου λές τώρα!!

    ξέρεις τι έχω πάθει με τον φίλο μου τον Πλάτανο ε;

    επειδή δέν έχω καλή μνήμη, σε περίπτωση που δέν το έχω αναφέρει, δές εδώ..

    http://otrelostouxwriou.blogspot.com/2009/08/blog-post_21.html

    τα Δένδρα είναι για μένα η αρχαιότερη μορφή ζωής εδώ..
    όποιος μπόρεσε να "μιλήσει" έστω και με ένα απο αυτά, είναι πολύ τυχερός..
    μα πάρα πολύ..

    κι εγώ ένας απο αυτούς..
    γι αυτό τα θεωρώ Αδέλφια μου..

    καλησπέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή