Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Αυτοκυριαρχία - Απευλευθερώσου από τις παρορμήσεις του νου σου - Γίνε Συνειδητός



Η διπλή εσωτερική μας σύνθεση. Το υποσυνείδητο που εκδηλώνεται αυθόρμητα και το συνειδητό που εκδηλώνεται μετά από εσκεμμένη απόφαση της λογικής. Επιπλέον, αυτοκυριαρχία είναι η επιβολή του συνειδητού επί των έμφυτων τάσεων και των αυτόματων ορμών του υποσυνείδητου.
Στην περίπτωση που το συνειδητό ( λογική, προσοχή, θέληση) είναι εξασθενημένο, χαλαρωμένο, τότε το υποσυνείδητο μη υφιστάμενο κανένα έλεγχο, κάνει ότι θέλει. Εάν αυτή η κατάσταση παραταθεί επί μακρόν, γίνεται χρόνια. Το συνειδητό χάνει κάθε ικανότητα επιβολής, κάθε κυριαρχία και επέρχεται η ψυχική αναρχία, η ψυχική δυστυχία.
Ο άνθρωπος εν θυμό ή εν μέθη ή από την επίδραση άλλων διεργετικών που παραλύουν το συνειδητό, διακρίνεται από ορισμένα στοιχεία. Χτυπάει, λέει λόγια για τα οποία έπειτα ντρέπεται, κάνει παράλογες πράξεις. Στοιχεία ενός αναρχημένου υποσυνείδητου, στοιχεία έλλειψης του φωτός του συνειδητού.
Επιβάλλεται να συνηθίσουμε να προβλέπουμε και να προγραμματίζουμε τη χρήση του χρόνου κάθε ημέρας μας. Κάθε πράγμα να γίνεται στην ώρα του. Κάθε άνθρωπος οφείλει να καταστρώνει πρόγραμμα κάθε ημέρας, με το οποίο να συμμορφώνεται όσο δυνατόν περισσότερο. Η προσοχή του, τότε, θα αυξηθεί, δε θα μπορεί πια να είναι αφηρημένος. Γνωρίζει από την αρχή το τι έχει να κάνει κάθε στιγμή. Με τον τρόπο αυτό, η σαφήνεια και η δύναμη της σκέψης θα αυξηθούν. Αποτελεί έναν αυτοέλεγχο που φέρνει τη συνήθεια συμμόρφωσης του υποσυνείδητου.
Καθώς αναπτύσσεται ο αυτοέλεγχος και η κυριαρχία των πράξεών μας, τόσο περισσότερο αυξάνει μέσα μας ένα αίσθημα ευχαρίστησης, ικανοποίησης. Ο άνθρωπος που μπορεί να διευθύνει τον εαυτό του, είναι εκείνος που μπορεί να διευθύνει τη ζωή του και τους άλλους.
Τελικά, ανήκει στην ατομική επιλογή του καθενός. Ένα άχυρο που το παρασέρνει το ρεύμα της θάλασσας ή ένα γερό πλοίο με ικανό κυβερνήτη που γνωρίζει πώς να επιβληθεί δυναμικά και αποφασιστικά.