Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Βανουάτου. Ένα ευτυχισμένο κράτος, χωρίς χρήματα

Ξέρετε όλοι φαντάζομαι, αυτό το αγαπημένο κλισέ, τα  λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία (με το αγαπημένο ευφυολόγημα ως συνέχεια »τα πολλά λεφτά όμως, την φέρνουν..»). Ε λοιπόν στο Βανουάτου, ένα κράτος τους Ειρηνικού Ωκεανού, το κλισέ βρίσκει την τέλεια εφαρμογή.
Κάποιες Σχετικές Πληροφορίες (Για να μπούμε στο κλίμα)
Το Βανουατού αποτελείται από 83 νησιά. Στο βόρειο μέρος είναι το νησί Πέντεκοστ, είναι 490 τετρ.χιλιομ. με 12.000 κατοίκους. Η χώρα αυτή μέχρι το 1980 ήταν αποικία εν μέρει της Γαλλίας και εν μέρει της Αγγλίας γι αυτό ένας ξένος μπορεί να συνεννοηθεί αλλού στα γαλλικά και αλλού στα αγγλικά. Από το 1980 όμως το Βανουατού είναι ανεξάρτητο κράτος και σήμερα δεν έχει οικονομικά προβλήματα.
Ο πληθυσμός του Βανουάτου είναι 221.506. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν στην ύπαιθρο, ενώ δεκάδες χιλιάδες ζουν στην Πορτ Βίλα και στη Λουγκανβίλ. Οι κάτοικοι, που ονομάζονται Ni-Vanuatu είναι στην πλειοψηφία τους (98,5%) μελανησιακής καταγωγής, ενώ οι υπόλοιποι είναι ένα μείγμα από Ευρωπαίους, Ασιάτες και κατοίκους από άλλα νησιά του Ειρηνικού. Τρία νησιά ιστορικά κατοικήθηκαν από τους Πολυνήσιους. Περίπου 2.000 κάτοικοι ζουν και εργάζονται στη Νέα Καληδονία. Το 2006 το Νέο Οικονομικό Ίδρυμα και οι Φίλοι της Γης (περιβαλλοντική οργάνωση) κατέταξαν το Βανουάτου ως το ευτυχέστερο μέρος για να ζήσει κανείς ανάμεσα σε 178 κράτη σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τον Happy Planet Index.

Μπορούμε να κάνουμε πολλά! Πρωτοβουλίες συμπολιτών μας. Και είμαστε ακόμα στην αρχή.

"Μια νέα στάση ζωής φαίνεται πως προκαλεί σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού η οικονομική κρίση. Εμπνευσμένη από την οικονομική δυσχέρεια, τη διαφθορά και τα σκληρά μέτρα, δανείζεται τον τίτλο από το περίφημο έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» και μήνα με τον μήνα λαμβάνει κινηματική μορφή.

Ολο και περισσότερα κινήματα πολιτών -οργανωμένα ή μη- αντιδρούν και «δεν πληρώνουν» διόδια, εισιτήρια, βενζίνη, ακριβά τσιγάρα, πολυτελή εστιατόρια, περιορίζουν τις εξόδους τους σε νυχτερινά κέντρα και συναυλίες, τα μπάνια σε ιδιωτικές πλαζ με τσουχτερές εισόδους, τις πλούσιες ανθοδέσμες, καταθέτουν τα χρήματα της ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να αποφύγουν να πληρώσουν την ΕΡΤ, αρνούνται να πληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες, γεμίζουν το καλάθι στο σουπερμάρκετ και ύστερα το παρατάνε ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο ταμείο... και αυτή είναι μόνον η αρχή.
* Η έρευνα της «Κ.Ε.» αναδεικνύει μια γενικευμένη κοινωνική αντίδραση στη νέα πραγματικότητα, που μπορεί να μην καταγράφεται τόσο στις διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων, όμως κυριαρχεί στην καθημερινή ζωή. Ενα «άτυπο» μποϊκοτάζ πολιτών που ξεκίνησε ως η λεγόμενη «αντίσταση της γειτονιάς» και που τους τελευταίους μήνες έχει καταφέρει να ρίξει τους δείκτες κατακόρυφα.

Αλλαγές σε σωματικό επίπεδο που συμβαίνουν στην ανθρώπινη φυσιολογία, καθώς αρχίζουμε ως άνθρωποι να ανυψώνουμε την δόνησή μας.


Αυτό σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει επειδή είμαστε πολυδιαστασιακοί και αρχίζουμε να βιώνουμε άλλες διαστάσεις του χωροχρόνου.
Η κατανόησή μας για την διαστασιακή πραγματικότητα αλλάζει. Δεν χρειάζεται να την βιώσουμε σαν μία δυσάρεστη εμπειρία.
 Είναι επώδυνη, μόνο όταν αντιστεκόμαστε στην αλλαγή και αφήνουμε τον φόβο να παρεισφρήσει, ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι αρνητική τελικά.

Θα θέλαμε να σας μιλήσουμε σήμερα για την ανθρώπινη βιολογία εν μέσω αυτών των αλλαγών γιατί η βιολογία αλλάζει ραγδαία και αυτό θα έχει πολλές συνέπειες στην ανθρωπότητα. Σας έχουμε ξαναμιλήσει για τη διαδικασία ανακαλωδίωσης και για το ότι αν αυτή η διαδικασία διακοπεί, το ανθρώπινο σώμα μπορεί να επηρεαστεί με δυσλειτουργίες στη ροή της ενέργειας. Αυτό έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες σας χρόνια κόπωση ή Fibromyalgia . Εμείς θα το ονομάσουμε απλά διαταραχές στη ροή της ενέργειας. Η ενεργειακή καλωδίωση του φυσικού εγκεφάλου σας μεταβάλλεται τώρα.