Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Το μασάζ μπορεί να είναι (και) φάρμακο!

Ακόμη και το πιο ήπιο μασάζ είναι ικανό να μας προσφέρει κάτι πολύ περισσότερο από άμεση χαλάρωση: ουσιαστικές βιολογικές αλλαγές, όπως τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και βελτίωση των ισορροπιών στις ορμόνες του ανθρώπινου οργανισμού.
Το μασάζ είναι και «φάρμακο», όπως έδειξε έρευνα από το διεθνούς φήμης ιατρικό κέντρο «Κέδροι του Σινά» στο Λος Αντζελες, στις ΗΠΑ.
Από τις έρευνες φάνηκε ότι όσο πιο έντονο ήταν το μασάζ, όπως το λεγόμενο «σουηδικό μασάζ», τόσο περισσότερο μειώνονταν τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία συνδέεται και με το άγχος.
Παράλληλα, το έντονο μασάζ ανέβαζε τα επίπεδα των λεμφοκυττάρων, δηλαδή των λευκών αιμοσφαιρίων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ανοσοποιητικού μας συστήματος. 

Οσοι, από την άλλη, έκαναν το σχετικά ήπιο μασάζ παρουσίαζαν επί μία ώρα επίσης καλούς δείκτες σε μια σειρά ορμόνες. Το ελαφρύ μασάζ αύξησε τα επίπεδα της οξυτοκίνης, μιας ορμόνης που συνδέεται με την ικανοποίηση, αλλά και την κοινωνικότητα και την ανάπτυξη συναισθηματικών δεσμών- κάτι που δεν πέτυχε το έντονο μασάζ. Επίσης, το ελαφρύ μασάζ προκάλεσε σημαντική μείωση της ορμόνης κορτικοτροπίνης, η οποία διεγείρει τους αδένες να απελευθερώσουν στο αίμα κορτιζόλη.
«Οι άνθρωποι συχνά κάνουν μασάζ στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ωστόσο ως σήμερα δεν υπήρχαν πολλές φυσιολογικές αποδείξεις για την αυξημένη ανοσολογική αντίδραση του σώματος μετά το μασάζ» δήλωσε ο Μαρκ Ράπαπορτ, πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Νευροεπιστημών του Ιατρικού Κέντρου.
«Μας περιμένει πολλή ακόμη έρευνα, φαίνεται όμως ότι ένα και μόνο μασάζ μπορεί να προσφέρει μετρήσιμο όφελος» σχολίασε ο κ. Ράπαπορτ, ο οποίος έχει θέσει ως επόμενο στόχο της ερευνητικής ομάδας του να ανακαλύψει το χρονικό διάστημα για το οποίο διαρκεί η επίδραση του μασάζ, σουηδικού ή μη, στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.
 

Από την εφημερίδα "Το Βήμα"

ΥΠΕΡΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ (H2O2) - Η απαγορευμένη πανάκεια

Η άγνωστη «θαυματουργή» θεραπεία

Το γνωστό οξυζενέ φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος ασθενειών. Παρόλο όμως, που αρκετοί επιστήμονες πραγματοποιούν αποκαλυπτικές μελέτες για τις ιαματικές του ιδιότητες, τα συμπεράσματά τους υποβαθμίζονται συστηματικά απο το ιατροφαρμακευτικό σύστημα...
Πριν από 170 χρόνια, όταν η Ινδία ήταν ακόμα βρετανική αποικία, οι αυτόχθονες έπιναν νερό, μέσα στο οποίο διέλυαν μικρές ποσότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου για να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών - από πιο ήπιες, όπως η γρίπη, έως σοβαρότερες ασθένειες, όπως η χολέρα και η μαλάρια. Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου θεραπείας ήταν τόσο θετικά, ώστε θεωρήθηκε ότι η διάδοση της θα επηρέαζε το εμπόριο χημικών φαρμάκων που είχε αρχίσει τότε να καθιερώνεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το κύκλωμα του καρκίνου, το ψέμα της χημειοθεραπείας και η διατροφή



Πριν από μερικά χρόνια έγινε μεγάλος θόρυβος, όσον αφορά τα φύλλα ελιάς. Ακούστηκαν απόψεις ότι τα φύλλα ελιάς είναι επικίνδυνα, προκαλούν αλλεργίες και εμετούς. Η προτροπή που επαναλαμβανόταν πολλές φορές ήταν να μην διακόψουν οι ασθενείς την θεραπεία της επίσημης Ιατρικής (χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες). Είναι τα πράγματα όντως έτσι;

Πριν πάρει οποιοσδήποτε μια θέση υπέρ ή εναντίον των φύλλων της ελιάς, μετά από ήρεμη και νηφάλια κρίση, πέρα από κραυγές και δογματισμούς, κατηγορίες και τσαρλατανισμούς και άλλα ηχηρά παρόμοια, πρέπει να σταθμίσει ορισμένα δεδομένα. Να απαντήσει σε κάποια επιχειρήματα και γεγονότα και έπειτα να εκφέρει την κρίση του.