Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ


Χρώμα: Indigo, κίτρινο, κίτρινο-πράσινο ή βιολετί

Αίσθηση: Όραση ακοή, όσφρηση, γεύση, αφή και ένστικτο
Βασική αρχή: Γνώση της ύπαρξης
Αντιστοιχίες στο σώμα: Πρόσωπο, αυτιά, μάτια, μύτη, ιγμόρεια, κεντρικό νευρικό σύστημα
Αδένες: Υπόφυση. Μερικές φορές αναφέρεται σαν τον “κύριο αδένα”. Αυτός ο αδένας είναι ο μαέστρος σε μια ορχήστρα. Διευθύνει με την λειτουργία του άλλους αδένες.
(εκκρίνει ουσίες προς αυτούς και με αυτό τον τρόπο τους δίνει εντολές και τους ενεργοποιεί ώστε αυτοί με την σειρά τους να εκκρίνουν ουσίες για τις λειτουργίες του σώματος)

Σκοπός και λειτουργία

Το 6ο τσάκρα ή τρίτο μάτι, βρίσκεται πίσω από την γέφυρα της μύτης στο κέντρο των φρυδιών και ανοίγει προς τα εμπρός. Η λειτουργία του συνδέεται με την υπόφυση. Εδώ λαμβάνει μέρος η συνείδηση του όντος. Είναι η έδρα των υψηλών μας νοητικών ικανοτήτων. Στο υλικό επίπεδο η υπόφυση είναι το κέντρο εντολών του νευρικού συστήματος.

Αν και το ίντιγκο, είναι το χρώμα που εμφανίζεται στο τρίτο μάτι, κίτρινο, κίτρινο-πράσινο και βιολετί μπορεί να εμφανιστούν κατά τον διαλογισμό. Αυτά τα χρώματα σημαίνουν διαφορετικές λειτουργίες και διαφορετικά επίπεδα συνείδησης. Για παράδειγμα, ορθολογιστικές σκέψεις ή πνευματικές καταστάσεις μπορούν να παράγουν κίτρινο χρώμα, διαίσθηση και ευρύτερη επίγνωση δίνουν ένα βαθύ μπλε και η λειτουργία του ενστίκτου ένα βιολετί χρώμα.

Κάθε πραγμάτωση πράξεων στην ζωή μας ξεκινάει με μία σκέψη και μια προβολή της εικόνας του έργου που θέλουμε να πραγματώσουμε. Με τις διανοητικές μας ικανότητες συνδεόμαστε με την διαδικασία της εκδήλωσης μέσω του τρίτου ματιού. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όλη η γνώση που εκδηλώνεται στην Δημιουργία, υπάρχει εκ των προτέρων. Αυτή η γνώση περιέχεται μέσα σε μια αγνή ύπαρξη με τον ίδιο τρόπο που ένας σπόρος περιέχει όλες τις πληροφορίες να εκδηλώσει ένα φυτό.


Το άμορφο ον εκδηλώνει αρχικά ένα υπόδειγμα δονήσεων. Έπειτα μετά από τις πρώτες δονήσεις, κάθε βήμα εξέλιξης δημιουργεί νέες δονήσεις.

Από το αιθερικό ον προς το πυκνό υλικό ον, όλα τα επίπεδα δημιουργίας περιέχονται στην ανθρώπινη ζωή. Αυτά τα επίπεδα δημιουργίας αντιπροσωπεύουν τα τσάκρα με τα διαφορετικά επίπεδα δονήσεων τους. Η διαδικασία της εκδήλωσης λαμβάνει μέρος μέσα μας και μέσω εμάς.

Το τρίτο μάτι είναι η έδρα της συνειδητής ενατένισης. Μέσω αυτού εκδηλώνουμε την υλοποίηση και την αποϋλοποίηση. Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες πραγματικότητες και να αποδομήσουμε παλιές. Αυτή η λειτουργία ενυπάρχει σε όλους μας σχεδόν αυτόματη χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Οι περισσότερες από τις επιθυμίες μας ελέγχονται από συναισθηματικές σκέψεις, οι οποίες είναι προγραμματισμένες από τις απόψεις μας και από τις ιδέες των άλλων όταν δεν έχουμε ισχυρό χαρακτήρα. Έτσι συνήθως το μυαλό μας δεν είναι ο ΚΥΡΙΟΣ αλλά ο ΥΠΗΡΕΤΗΣ των συναισθηματικών μας σκέψεων.

Με το να αναπτύξουμε την συνείδηση μας και το τρίτο μάτι μας θα αντιλαμβανόμαστε περισσότερες πληροφορίες από το περιβάλλον προς τα εμάς. Θα παρατηρούμε τους άλλους προς τα εμάς και έτσι θα μπορούμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και αντίληψη του τι συμβαίνει για εμάς, έτσι η συνείδηση μας θα αυξηθεί και θα ελέγχουμε καλύτερα την ζωή μας, δεν θα παρασυρόμαστε από άλλους ή από τον ίδιο μας τον εαυτό. Η φαντασία μας μπορεί να δημιουργήσει την ενέργεια η οποία είναι απαραίτητη για την επίτευξη των επιθυμιών μας. Σε συνδυασμό με ένα ανοιχτό τσάκρα της καρδιάς μπορούμε να στέλνουμε θεραπευτικές δονήσεις προς τα έξω, προς άλλα όντα. Αν το τσάκρα της καρδιάς είναι κλειστό και το άτομο δεν αισθάνεται την αγάπη των άλλων και δεν αισθάνεται την αγάπη την δικιά του προς άλλους τότε μπορεί να εκπέμπει βλαπτικές δονήσεις αντί για θεραπευτικές και να προκαλεί αρρώστιες και καταστροφή στα άλλα όντα. Για αυτό το τσάκρα της καρδιάς παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των τσάκρα.

Την ίδια στιγμή μπορεί να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα άλλα πεδία της ύπαρξης πέρα του υλαίου. Αυτή η γνώση θα εκδηλώνεται μέσα μας με διάφορες ψυχικές δυνάμεις όπως διαίσθηση, μαντική ικανότητα, διόραση ή υπερευαισθησία σε κάποια αίσθηση όπως ακοή, όραση, γεύση, αφή κτλ. Για παράδειγμα κάποιος με υπερευαισθησία στην αφή θα μπορεί να νιώθει τις δονήσεις των κρυστάλλων, να τους αισθάνεται να πάλλονται στα χέρια του, να νιώθει την θερμοκρασία τους, να λαμβάνει με την αφή πληροφορίες όπως παραδείγματος χάριν, εάν το άτομο που νωρίτερα κρατούσε  τον κρύσταλλο είναι υγιές ή όχι, καθώς επίσης αυτό μπορεί να συμβαίνει με κάθε προσωπικό αντικείμενο όπως δαχτυλίδια, κοσμήματα, ρούχα κτλ. Ένα άτομο υπερευαίσθητο στην όραση μπορεί να βλέπει την πράνα σαν μυγάκια στον ουρανό ή τις δονήσεις τις αύρας σαν χρώματα ή σκιές ή μαύρο αέρα ανάμεσα στους ανθρώπους ή να βλέπει μέρος άλλων όντων σαν λάμψεις, σφαίρες φωτός κτλ.


Αρμονική λειτουργία

Πολλοί λίγοι άνθρωποι σήμερα έχουν ένα εντελώς ανοιχτό Τρίτο μάτι χωρίς προχωρημένη κατάσταση της συνείδησης. Το Τρίτο μάτι χρειάζεται στις μέρες μας να αναπτυχθεί. Παρόλα αυτά υπάρχουν ενδείξεις αρμονικής λειτουργίας όπως ένα δραστήριο μυαλό, αυξημένες διανοητικές δραστηριότητες όπως ερευνητικό πνεύμα , αγάπη για την επιστήμη για την φιλοσοφία, πνεύμα εξερεύνησης στον τομέα της ύλης και του πνεύματος κτλ.

Ενδείξεις για ένα αρμονικό τρίτο μάτι είναι μια αναπτυγμένη ικανότητα οραματισμού και η κατανόηση των πραγμάτων διαισθητικά. Είστε ανοιχτοί σε μυστικές αλήθειες.

Αντιλαμβάνεστε όλο και περισσότερο ότι ο κόσμος είναι μια αλληγορία, μια πνευματική αρχή η οποία εκδηλώνεται με υλικό τρόπο. Με τον καιρό αντιλαμβάνεστε ότι οι σκέψεις σας γίνονται πραγματικότητα.

Εάν αναπτύξετε το τρίτο σας μάτι εντελώς, θα αντιλαμβάνεστε τον κόσμο με έναν άλλο νέο τρόπο. Θα έχετε την εντύπωση ότι ο κόσμος είναι ένα ολόγραμμα. Θα λαμβάνετε πληροφορίες με οπτικό τρόπο ακόμη και για απομακρυσμένες περιοχές ακόμη και για άλλα πεδία υπάρξεως. Όλα αυτά θα σας εμφανίζονται πολύ ζωντανά σαν ζωντανά οράματα ακριβώς μπροστά στα μάτια σας.

Το υλικό πεδίο θα είναι πλέον διαφανές για εσάς διότι θα μπορείτε να βλέπετε καταστάσεις και δρώμενα άλλων ανθρώπων σε απόσταση που δεν θα περιορίζεται παρά μόνο από την θέληση σας του τι θέλετε να δείτε. Η συνείδηση σας θα γίνει ένας καθρέφτης του Πνεύματος και μέσω Αυτού θα έχετε οπτική πρόσβαση σε κάθε πληροφορία κάθε πεδίου της ύπαρξης. Μπορεί να βλέπετε ευχάριστα γεγονότα απομακρυσμένα από εσάς ή δυσάρεστα ή γεγονότα σε άλλα πεδία όπως πεδία πνευματικών όντων που ονομάζουμε Θεούς ή πνευματικών όντων του πεδίου που ονομάζουμε κόλαση. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ψυχολογικά και να είστε θαρραλέοι για το τι θα αντικρίσετε.

Η υπερευαίσθητη αντίληψη σας θα σας είναι τόσο καθαρή που θα λαμβάνετε ενέργειες κάτω από την λειτουργία του υλικού πεδίου και θα μπορείτε επίσης να διαχειρίζεστε αυτές τις ενέργειες και να δημιουργείτε ακόμη δικές σας μορφές, τις λεγόμενες σκεπτομορφές οι οποίες θα είναι όντα δημιουργημένα και προγραμματισμένα να λειτουργούν για ένα σκοπό, από εσάς!



Δυσαρμονική λειτουργία


Είστε αυτό που αποκαλούν διοικητικός δυνάστης. Ζείτε εντελώς στην δικιά σας σφαίρα διανόησης η οποία αποκλείει ότι δεν βλέπει και δεν αποδεικνύεται με επαλήθευση.

Θέλετε όλα να έχουν ένα αίτιο το οποίο όμως αν και σωστό εκ μέρους σας θέλετε να το αντιλαμβάνεστε μόνο με υλικό τρόπο αποκλείοντας κάθε πνευματικό αίτιο. Είστε καθαρά ένας υλιστής.

Μπορεί να αναπτύξετε χαρακτήρα που να θέλει να επιδρά πάνω στους άλλους και να τους κάνει να αποδέχονται τις θεωρίες σας ώστε έτσι να αυτοεπιβεβαιώνεστε και να τροφοδοτείτε το εγώ σας. Σε αυτήν την λειτουργία μπορεί να υπάρχουν και άλλα μπλοκαρίσματα σε άλλα τσάκρα όπως της καρδιάς ή του ηλιακού πλέγματος και να μην αισθάνεστε συναισθήματα των άλλων ή να μην αναζωογονείται ο οργανισμός με πράνα σωστά.

Μπορεί μη αποδεχόμενος την πνευματική σας διάσταση να καταφεύγετε σε υλιστικές απολαύσεις αγνοώντας το πνεύμα και τον νου. Θεωρείτε τους πνευματικούς ανθρώπους, τους φιλοσόφους, τους ιερείς κτλ σαν ανόητους ονειροπόλους και μπορεί να μην τα πάτε καλά και με την θρησκεία.

Μια άλλη δυσαρμονική λειτουργία είναι, να είναι εν μέρη ανοιχτό το τρίτο μάτι αλλά να μην ξέρετε να το αναγνωρίζετε το τι σας συμβαίνει και να θεωρείτε ότι βλέπετε οράματα, ή σας επιτίθενται δαιμονικά όντα κτλ.  Όλα αυτά βασίζονται σε έλλειψη της θεωρίας των τσάκρα. Αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο καλό είναι να μάθετε για αυτήν την θεωρία και την λειτουργία του πνεύματος σας βάσει αυτής της θεωρίας.

Μετάφραση από : www.rickrichards.com

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - Το Τσάκρα του Λαιμού





Χρώμα: Ανοιχτό γαλάζιο, πράσινο-μπλε

Στοιχείο: Αιθέρας
Αίσθηση: Ακοή
Βασική αρχή: Συντονισμός του ''Είναι''
Αντιστοιχία στο σώμα: Λαιμός, αυχένας, σαγόνια, αυτιά, φωνή, τραχεία, βρογχικοί σωλήνες, άνω μέρος των πνευμόνων, οισοφάγος μπράτσα.
Αδένες: Θυρεοειδής, ο οποίος ρυθμίζει την μεταβολή του φαγητού σε ενέργεια μέσω του μεταβολισμού. Ελέγχει την ποσότητα του ασβεστίου στο αίμα και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του σκελετού.

Σκοπός και λειτουργία

Το 5ο τσάκρα του λαιμού βρίσκεται μεταξύ του αυχένα και του λάρυγγα. Ανοίγει προς τα εμπρός και συνδέεται με ένα δευτερεύον τσάκρα στον αυχένα που ανοίγει προς τα πίσω. Τα δύο αυτά τσάκρα θεωρούνται σαν ένα και περιγράφονται ως τσάκρα του λαιμού. Το τσάκρα του λαιμού είναι το κέντρο έκφρασης του ανθρώπου. Θεωρείται ως το πρώτο από τα υψηλά τσάκρα, η γέφυρα μεταξύ των χαμηλών τσάκρα και των υψηλών τσάκρα της κεφαλής.

Στην κεφαλή αναπτύσσονται οι σκέψεις και στα χαμηλά τσάκρα καρδιάς και ηλιακού πλέγματος τα συναισθήματα. Το τσάκρα του λαιμού μετατρέπει τα συναισθήματα σε σκέψεις και μεταφέρει την ενέργεια της κουνταλίνη από κάτω προς τα άνω. Μέσω του τσάκρα του λαιμού οι ενέργειες όλων των κάτω τσάκρα εκφράζονται προς τα έξω. Εκφράζουμε τα συναισθήματα μας, το γέλιο, τη χαρά, τον θυμό, την αγάπη, τις ανησυχίες μας για επιβίωση, την πληρότητα μας από την ύπαρξη μας πάνω στην γη κτλ.


Σαν στοιχείο έχει τον αιθέρα. Ο αιθέρας στις διδασκαλίες της γιόγκα δημιουργεί όλα τα άλλα στοιχεία που είναι η γη, ο αέρας, η φωτιά και το νερό. Μέσω του αιθέρα μεταδίδεται ο ήχος και επικοινωνούν τα πνεύματα. Η διακοή χρησιμοποιεί τον αιθέρα για να ενώνονται όλα τα όντα τηλεπαθητικά και να επικοινωνούν μέσω των σκέψεων, ως ήχος.

Όσο περισσότερο αναπτύσσουμε το τσάκρα του λαιμού τόσο περισσότερο ξεχωρίζουμε τις σκέψεις μας ως λογική, συναισθήματα και επιθυμίες. Μόλις ξεχωρίσουμε και εντοπίσουμε πότε αυτές οι σκέψεις παράγονται, δεν επιτρέπουμε η μία να υπερισχύει της άλλης. Έτσι δεν παρασυρόμαστε από συναισθήματα που δεν θέλουμε ή από επιθυμίες ακόλαστες ή η λογική μας δεν γίνεται εμπόδιο στα συναισθήματα μας ή τον φιλοσοφικό τρόπο σκέψης, δεν εξορθολογίζουμε τα πάντα εις βάρος του πνεύματος, δεν καταλήγουμε στην σκληρή επιστημονική λογική απουσίας του Θεού ή της έλλειψης πρόνοιας ή παρέμβασης του. Αρχίζουμε και αποκτούμε μια λογική πιο πάνω από την σκληρή επιστημονική λογική, αρχίζουμε να αποκτούμε μια μεταφυσική - πνευματική λογική.

Ο αθέρας επίσης ορίζεται ως Ακάσα. Είναι το υλικό αυτό, πάνω στο οποίο καταγράφονται ως παγκόσμια μνήμη όλα όσα έχουν γίνει. Επειδή ο αιθέρας αποτελεί το υλικό μνήμης των σκέψεων (λογικών, συναισθηματικών, επιθυμιών κτλ) του ανθρώπου, όποιος αναπτύσσει το τσάκρα του λαιμού έχει πρόσβαση σε αυτό το υλικό, το αιθέρα και τηλεπαθητικά μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για το τι έχει γίνει στις σκέψεις των όντων. Όποιος όμως μπορεί και βλέπει τις σκέψεις που έχουν γίνει, μπορεί και να δει το τι έχει γίνει ιστορικά στα όντα αυτά. Έτσι ο αιθέρας Ακάσα αποτελεί ένα βιβλίο ιστορίας των σκέψεων των όντων όλου του αστρικού κόσμου, όχι μόνο των ανθρώπων.

Η αισθητήρια λειτουργία της ακοής συνδέεται με το 5ο τσάκρα. Στον υλικό κόσμο αυτή η λειτουργία συνδέεται με την ακοή, στον πνευματικό με την τηλεπαθητική διακοή.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που αναπτύσσει το 5ο τσάκρα θα αρχίσει να ακούει φωνές, τις φωνές άλλων όντων οι οποίες μεταδίδονται μέσω του αιθέρα. Επίσης μπορεί να λαμβάνει μέσω της διακοής πληροφορίες από το παρελθόν, από τις σκέψεις των όντων που καταγράφονται στον αιθέρα.

Αρμονική λειτουργία

Όταν το τσάκρα του λαιμού είναι εντελώς ανοιχτό, τα συναισθήματα σας, οι σκέψεις σας και η εσωτερική σας γνώση, εκφράζονται ανοιχτά και δίχως φόβο. Εκφράζετε την εσωτερική σας ειλικρίνεια προς τον εαυτό σας και στους άλλους με την ορθή στάση σας απέναντι τους.

Κατέχετε την ικανότητα να εκφράζετε πλήρως τον εαυτό σας με όλη σας την προσωπικότητα και ταυτόχρονα παραμένετε σιωπηλός και ακούτε τους άλλους με όλη σας την καρδιά και την κατανόηση. 

Ο λόγος σας είναι πλούσιος και χρωματιστός, τέλεια καθαρός, και η φωνή σας μελωδική. Όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες έχετε τις αντιστάσεις να πείτε “όχι”, εάν αυτό ακριβώς θέλετε.

Δεν επηρεάζεστε και παρασύρεστε από τους άλλους και τις γνώμες τους. Διατηρείτε την ανεξαρτησία σας, την ελευθερία σας, και την αποφασιστικότητα σας. Δεν έχετε προκαταλήψεις απέναντι στους άλλους. Είστε ανοιχτοί και σε εγρήγορση της πραγματικότητας και έχετε συνείδηση της εσωτερικής φωνής που σας καθοδηγεί.

Εμπιστεύεστε τον εαυτό σας στα χέρια αυτής της καθοδήγησης. Έχετε την ικανότητα να επικοινωνείτε με την ζωή από όλες τις σφαίρες – πεδία της ύπαρξης και μπορείτε να μεταδίδετε σε όντα τις γνώσεις σας, ακόμη και άλλων πεδίων χωρίς φόβο για τις αντιδράσεις τους και τις απόψεις τους.





Δυσαρμονική λειτουργία


Εάν οι ενέργειες του τσάκρα του λαιμού σας είναι μπλοκαρισμένες τότε ο σύνδεσμος επικοινωνίας μεταξύ του νου και των συναισθημάτων είναι μπλοκαρισμένος. Η ενέργεια από το τσάκρα της καρδιάς δυσκολεύεται να περάσει προς το τσάκρα του στέμματος.

Είτε βρίσκετε δύσκολο να εκφραστείτε με συναισθήματα ή κρύβεστε μέσα στην πνευματική σας συμπεριφορά και αρνείστε τα συναισθήματα σας και το δικαίωμα να ζείτε για να εκφράζεστε και να ακούγεστε από τους άλλους.

Τα μόνα συναισθήματα που επιτρέπετε είναι αυτά που εσείς κρίνετε και που δεν αντικρούονται με την κριτική των ανθρώπων γύρω σας. Έχετε ένα μη συνειδητό συναίσθημα ενοχής και οι φόβοι σας σας εμποδίζουν από το να εκδηλώσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας και τον αληθινό εαυτό σας. Τελικά δεν μπορείτε να εκφράσετε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας ελεύθερα.

Η ομιλία σας μπορεί να είναι θορυβώδης, μη ευχάριστη, και επιθετική, ή παγερή, αδιάφορη για τους άλλους και ξύλινη χωρίς συναίσθημα. Μπορεί να τραυλίζετε. Μπορεί  η φωνή σας να είναι δυνατή, αλλά τα λόγια σας χωρίς βάθος. Προσπαθείτε να δείχνετε δυνατοί με την φωνή σαν να δηλώνετε ότι αυτή είναι η έλλειψη σας, η αδυναμία έκφρασης. Δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας καμία αδυναμία και πολύ πιθανό να θέτετε τον εαυτό σας κάτω από πολύ πίεση.

Χρησιμοποιείτε υπερβολικές τεχνικές έκφρασης για να χειριστείτε τους άλλους ή να έλκετε την προσοχή στον εαυτό σας. Ωστόσο μπορεί να κατέχετε βαθιά εσωτερική γνώση αλλά φοβάστε να ζήσετε και να εκφραστείτε επειδή φοβάστε την κριτική των άλλων και τι θα πουν για εσάς. Για να εκφράσετε αυτήν την εσωτερική γνώση μπορεί να καταφεύγετε σε εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης όπως η ποίηση, ζωγραφική, μουσική κτλ και αυτό μπορεί να σας ωφελήσει με το να μοιράζεστε αυτά τα έργα με άλλους.

Αδυνατείτε να εκφραστείτε ικανοποιητικά αν όχι εντελώς. Μπορεί να αποσυρθείτε από τους άλλους. Μπορεί να είστε ντροπαλοί, ήσυχοι, και όταν μιλάτε να επιλέγετε ασήμαντα θέματα.
Συνήθως κομπιάζετε όταν πάτε να εκφραστείτε και δεν έχετε καλή επικοινωνία με τους άλλους. Αυτό σας κάνει να μην έχετε εμπιστοσύνη στην εσωτερική σας καθοδήγηση και να μην εκδηλώνετε τις εσωτερικές σας δυνάμεις.

Εάν δεν αναπτύξετε το τσάκρα του λαιμού θα βρεθείτε εγκλωβισμένοι σε ένα περιορισμένο χώρο έκφρασης και ανάπτυξης πίσω από εμπόδια και τοίχους που εσείς τα αφήσατε να σας φυλακίσουν. Και οι αβεβαιότητες θα κυριαρχούν στην ζωή σας.

Αρχίστε να εκφράζεστε για να απελευθερωθείτε.

Μετάφραση από : www.rickrichards.com

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - Το Τσάκρα της Καρδιάς





Χρώμα: Πράσινο, ροζ, χρυσό.

Στοιχείο: Αέρας
Αίσθηση: Αφή
Βασική αρχή: Αφιέρωση, εγκατάλειψη του εγώ για το χατίρι και τις ανάγκες των άλλων.
Αντιστοιχίες στο σώμα: Καρδιά, πάνω πλάτη, θώρακας και θωρακική κοιλότητα, κάτω περιοχή των πνευμόνων, αίμα και κυκλοφοριακό σύστημα και δέρμα.
Αδένες: Θύμος αδένας, ο οποίος ελέγχει και ρυθμίζει το λεμφικό σύστημα και διεγείρει και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σκοπός και λειτουργία

Το 4ο τσάκρα τοποθετείται στο κέντρο του στήθους στο ύψος της καρδιάς και ανοίγει προς τα εμπρός. Είναι το κέντρο του συστήματος όλων των τσάκρα και συνδέει τα ΧΑΜΗΛΑ τσάκρα που είναι υπεύθυνα για την ύπαρξη στο φυσικό επίπεδο, τα συναισθήματα, με τα ΥΨΗΛΑ τσάκρα που είναι υπεύθυνα για την νοητική και ψυχική λειτουργία.

Το τσάκρα της καρδιάς είναι ένα πολύ σημαντικό τσάκρα. Με το τσάκρα της καρδιάς έχουμε την ικανότητα να ταυτιζόμαστε συναισθηματικά με άλλους και να ανιχνεύουμε τα συναισθήματα τους αλλά και να συμπαθούμε τους άλλους και να τους στέλνουμε συναισθήματα. 

Συντονιζόμαστε με τις κοσμικές δονήσεις και αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά της φύσης της μουσικής, της τέχνης, της ζωγραφικής, της γλυπτικής κτλ. Εδώ όλες οι εικόνες οι λέξεις και οι ήχοι μεταμορφώνονται σε συναισθήματα.

Όλη η λαχτάρα για βαθιά ενδόμυχη επικοινωνία για ενότητα, αρμονία, αγάπη, ακόμη και έλεος, πόνο, φόβο αποχωρισμού ή χάσιμο της αγάπης, εκδηλώνεται με το τσάκρα της καρδιάς.
 Όταν είναι εντελώς ανοιχτό, αποτελεί το κέντρο της αληθινής χωρίς όρους αγάπης.

Όταν αυτή η άνευ όρων αγάπη συνδέεται με τα υψηλότερα τσάκρα μεταμορφώνεται σε Μπχακτί, η ιερή Αγάπη, η οποία μας οδηγεί σε μια ένωση συναισθηματική όλων των όντων και σε μια δράση αλληλοβοήθειας των όντων. Αυτό στο φυσικό επίπεδο μεταφράζεται ως αλληλοβοήθεια μεταξύ των όντων και απέραντη αγάπη.

Στο πνευματικό επίπεδο μεταφράζεται ως ικανότητα διαίσθησης των συναισθημάτων, σκέψεων, και προθέσεων των άλλων τηλεπαθητικά. Αυτή είναι η ένωση, μια συναισθηματική ένωση και επιρροή αυτών με δονήσεις ωφέλιμες, δονήσεις αγάπης.

Η διαδρομή προς αυτήν την κατεύθυνση περνά μέσα από την κατανόηση και αποδοχή του εαυτού μας. Και μετά από αυτό γίνεται η κατανόηση και αποδοχή των άλλων. Κατανοώντας τα σφάλματα μας, και δείχνοντας ανοχή και αγάπη στον εαυτό μας αποκτάμε την εμπειρία και το συναίσθημα εκείνο που θα μας κάνει να είμαστε ανεκτικοί προς τους άλλους. Η κατανόηση και αγάπη προς τους άλλους περνά μέσα από τις δικές μας περιπτώσεις αντιμετώπισης προβλημάτων, όπως αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα τα δικά μας και δείξαμε αγάπη στο εαυτό μας το ίδιο πρέπει να εφαρμόσουμε και προς τους άλλους. Αυτό το συναίσθημα αγάπης είναι η άνευ όρων αγάπη διότι αντιμετωπίζουμε τους άλλους σαν να είμαστε εμείς, σαν να τα προβλήματα τους να είναι δικά μας τα οποία πρέπει να λυθούν με την ίδια κατανόηση και αγάπη που δείξαμε στο εαυτό μας.

Με την κάθε μας άρνηση και απόρριψη, παράγουμε ξανά χωρισμό και αρνητικότητα. Αντ’ αυτού μία θετική και γεμάτη αγάπη αποδοχή, ένα ναι που να το εννοούμε, παράγει δονήσεις από τα τσάκρα μας προς τα έξω που εξουδετερώνουν αρνητικές σκέψεις και  συναισθήματα. Ένα πραγματικό ναι αποδοχής της κατάστασης του άλλου κάνει τον άλλο να εκδηλωθεί με σκοπό την αποφόρτιση των δονήσεων που του προκαλούν την προβληματική λειτουργία. Ένας θυμωμένος για παράδειγμα με το που δει πραγματική αποδοχή από τον άλλο θα θελήσει να εκδηλώσει τον θυμό του σαν παράπονο ή σαν πρόβλημα ή με άλλον τρόπο ώστε να τον αποβάλλει και να απελευθερωθεί από αυτήν την προβληματική κατάσταση. Σε επίπεδο πνευματικό, όποιος έχει το χάρισμα της εμπάθειας συνδέεται απομακρυσμένα με δονήσεις άλλων οι οποίοι δονούνται σε προβληματικές για την ισορροπία της ψυχής συχνότητες. Κάποιος γιόγκι της φιλοσοφίας της άνευ όρων αγάπης αισθάνεται το πρόβλημα του άλλου ως δικό του λόγω της συναισθηματικής ένωσης. Με τις δικές του δονήσεις μπορεί να απελευθερώσει το άλλο άτομο από το πρόβλημα που το βασανίζει και όλα αυτά απομακρυσμένα σε επίπεδο πνευματικό. Όλα αυτά γίνονται με ένα ανοιχτό τσάκρα της καρδιάς και με την άνευ όρων αγάπη.



Με το τσάκρα της καρδιάς κατέχουμε ένα μεγάλο δυναμικό για θεραπεία του εαυτού μας όσο και των άλλων. Εάν υποφέρετε από πόνους, αρρώστιες, με την εστίαση της προσοχής σας στο ευπαθές όργανο ή σημείο και ενεργοποιώντας συναισθήματα αγάπης μπορείτε να βοηθήσετε στην θεραπευτική διαδικασία του οργάνου αυτού σε τρομακτικό γρήγορο ρυθμό. Εάν μάθουμε να αγαπάμε από τα βάθη της καρδιάς μας και να αποδεχόμαστε τους άλλους με τα προβλήματα τους (και να μην τους διώχνουμε διότι είναι φτωχοί, λερωμένοι, αγενείς κτλ), αν μάθουμε να αντέχουμε τις αρνητικές δονήσεις των άλλων και να τους αποδεχόμαστε σαν υπάρξεις (όχι να αποδεχόμαστε τις βλαπτικές τους δονήσεις, αποδεχόμαστε τον άνθρωπο όχι την λάθος λειτουργία του) τότε μπορούμε να γίνουμε πραγματικά όντα που θα αντέχουν στο κακό αλλά και θα θεραπεύουν τις αρνητικές δονήσεις των τσάκρα των άλλων όντων μέσω της αγάπης.

Το τσάκρα της καρδιάς ακτινοβολεί χρώματα όπως πράσινο, ροζ, και μερικές φορές χρυσό. Το πράσινο είναι το χρώμα της θεραπείας, της συμπάθειας και της αρμονίας.

Αν ένα φωτισμένο ον όπως κάποιος που βλέπει την αύρα δει καθαρά, ένα ζωντανό πράσινο χρώμα στο τσάκρα της καρδιάς αυτό θα σήμαινε την ικανότητα ενός ανθρώπου να μπορεί να θεραπεύει, ενώ μια αύρα με χρυσό και ροζ θα έδειχνε ένα άνθρωπο που ζει σε αγνή και άνευ όρων αγάπη για το Θείο.

Μέσα στο τσάκρα της καρδιάς βρίσκονται τα πιο ζωντανά συναισθήματα αγάπης. Επίσης το τσάκρα αυτό καθορίζει την διαύγεια του τρίτου ματιού, για αυτό σχολές της ανατολής ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο και δίνουν τόση σημασία στο άνοιγμα του τσάκρα της καρδιάς.



Αρμονική λειτουργία

Όταν λειτουργεί σε αρμονία με όλα τα άλλα τσάκρα, ένα τελείως ανοιχτό τσάκρα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο γύρω σας και να ενώσει, να συμφιλιώσει, ή να γιατρέψει τα πρόσωπα που σας περιβάλλουν. Όλη η ύπαρξη σας ακτινοβολεί θερμή αγάπη και ευτυχία. Αυτή η θαυμαστή ακτινοβολία ανοίγει τις καρδιές των άλλων γύρω σας, δημιουργώντας εμπιστοσύνη, χαρά μεταξύ σας. Ένα αίσθημα συμπόνοιας και θέλησης να βοηθήσετε τους άλλους έρχεται τελείως φυσικά σε εσάς.
Αγαπάτε για να αισθάνονται οι άλλοι την αγάπη και αυτό σας φέρνει ευτυχία. Κίνητρο σας είναι να χαρίζετε αγάπη και χαρά χωρίς να περιμένετε ανταλλάγματα. Η καρδιά σας είναι μέσα σε όσα κάνετε. Αγαπάτε άνευ όρων ΟΛΟΥΣ.
Μέσα από αυτήν την σοφία, βλέπετε τον κόσμο και τις προσωπικές σας εμπειρίες με ένα νέο φως. Δεν βλέπετε πια την ζωή από απόσταση. Βλέπετε όλη την ζωή ως δικιά σας ζωή, τις πράξεις των άλλων άμεσα συνδεδεμένες με τις δικές σας ή σαν να είναι δικές σας. Στην πιο αγνή της μορφή η σοφία αυτή οδηγεί στην Θεία Αγάπη και την ευδαιμονία.
Όλα είναι Αγάπη!



Δυσαρμονική λειτουργία

Ένα δυσαρμονικό τσάκρα της Καρδιάς μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους.
Μπορεί να αισθάνεστε την ανάγκη να είστε παρόντες για να βοηθάτε τους άλλους αλλά να θέλετε αναγνώριση των πράξεων σας ως ανταπόδοση των πράξεων σας. Εάν οι προσπάθειες σας δεν είναι ικανοποιητικές μπορεί να αισθάνεστε βαθιά απογοητευμένοι.
Μπορεί να αισθάνεστε πανίσχυροι και αρκετά δυνατοί ώστε να δώσετε από την δύναμη σας στους άλλους αλλά ανίκανοι να δεχτείτε την ανταπόκριση των άλλων και έτσι την αγάπη τους. Αισθήματα στοργής, τρυφερότητας μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα μπροστά σε άλλους και να νομίζετε ότι είναι μέρος του αδύναμου χαρακτήρα σας.
Μπορεί να είστε βαθιά πληγωμένοι από ερωτική απόρριψη, ειδικά μετά από προσπάθεια εξωτερίκευσης των συναισθημάτων σας. Όταν συμβαίνει αυτό νιώθετε να αποτραβιέστε πίσω στο καβούκι σας. Είστε απογοητευμένος και θλιμμένος. Θέλετε να δώσετε αγάπη αλλά ο φόβος της απόρριψης το κάνει αυτό αδύνατο. Μπορεί να νομίζετε ότι δεν πετυχαίνετε στην αγάπη. Μπορεί να αποζημιώνετε την έλλειψη αγάπης σας με το να υιοθετήσετε μια άκρως φιλική συμπεριφορά, αντιμετωπίζοντας όμως τους ανθρώπους απρόσωπα, απομακρυσμένα λόγω της απόστασης που θέλετε να έχετε από τα συναισθήματα τους, και έτσι να καταλήγετε σε μια μη γνήσια συμπεριφορά προς τους άλλους. Από την μια θα δείχνετε φιλικός και από την άλλη απόμακρος ώστε να μην δεχθείτε άλλα χτυπήματα στα συναισθήματα σας.
Εάν το τσάκρα της καρδιάς κλείσει εντελώς θα είστε ψυχροί και άκαρδοι. Θα είστε εντελώς εκτός ισορροπίας και θα υποφέρετε από κατάθλιψη. Έτσι η δυστυχία θα είναι ο δρόμος της ζωής για εσάς.

Μετάφραση από : www.rickrichards.com