Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

«Μεταλλαγμένος» σολομός έτοιμος για βουτιά στο αμερικανικό τραπέζι

Στα τέλη Σεπτεμβρίου η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα αρχίσει να εξετάζει αν θα εγκρίνει το πρώτο γενετικό τροποποιημένο ζώο για ανθρώπινη κατανάλωση, ένα...

είδος σολομού που μεγαλώνει πολύ πιο γρήγορα στα ιχθυοτροφεία.
Ο σολομός «AquAdvantage», δημιούργημα της
αμερικανικής εταιρείας AquaBounty Technologies, είναι ένας σολομός του Ατλαντικού (Salmo salar) στον οποίο έχει εισαχθεί ένα γονίδιο από διαφορετικό είδος σολομού, το σολομό Σινούκ ( Oncorhynchus tshawytscha).
To γονίδιο επιτρέπει στο ψάρι να παράγει μια αναπτυξιακή ορμόνη που του χαρίζει δύο φορές ταχύτερη ανάπτυξη.
Κατά τα άλλα, ο σολομός AquAdvantage είναι «πανομοιότυπος με άλλους σολομούς του Ατλαντικού», υποστηρίζει η εταιρεία. Τονίζει ακόμα ότι έχουν ληφθεί μέτρα που καθιστούν «αδύνατη» τη διασταύρωση με άγρια ψάρια και τη διαρροή του ξένου γονιδίου στο περιβάλλον.
Όμως οι διαβεβαιώσεις της εταιρείας δεν ικανοποίησαν τους επικριτές της τεχνολογίας γενετικής τροποποίησης. Συνολικά 31 οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών ζήτησαν από την FDA να απορρίψει την αίτηση της AquaBounty Technologies.
Υποσχέσεις και φόβοι
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας υποστηρίζει ότι η εκτροφή γενετικά τροποποιημένων ψαριών θα κάλυπτε την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ψάρια χωρίς να δημιουργεί πιέσεις στους φυσικούς πληθυσμούς σολομού.
Υποστηρίζει επίσης ότι ο σολομός της, ο οποίος μπορεί να εκτραφεί σε ιχθυοτροφεία γλυκού νερού μακριά από τις ακτές, μπορεί να αποφύγει τη ρύπανση, τις ασθένειες και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τους σολομούς θαλασσινού νερού.
«Το όφελος αυτής της τεχνολογίας είναι ότι, επειδή το ψάρι μεγαλώνει πιο αποτελεσματικά, μπορεί να εκτρέφεται ταχύτερα, αλλά και πλησιέστερα στα πληθυσμιακά κέντρα» δήλωσε στο AFP ο Ρον Στόσις, διευθύνων σύμβουλος της AquaBounty.
Υποστήριξε ακόμα ότι ο νέος σολομός «είναι το καλύτερα μελετημένο ψάρι του κόσμου» και ότι οι δημιουργοί του έχουν εξετάσει όλα τα σενάρια.
«Η AquaBounty έχει κάνει πρωτόγνωρα βήματα για να διασφαλίσει ότι το ψάρι δεν μπορεί να αλληλεπιδράσει με άγριους πληθυσμούς. Τα ψάρια είναι όλα στείρα θηλυκά και, σύμφωνα με τους όρους για την έγκριση, θα μεγαλώνουν σε κλειστά συστήματα υδατοκαλλιέργειας στην ξηρά. Αυτό καθιστά αδύνατη την απόδρασή τους στο περιβάλλον».
Σε προκαταρκτική ανάλυση για το θέμα, η FDA εκτίμησε ότι η πιθανότητα απόδρασης του σολομού είναι «εξαιρετικά μικρή» και, επομένως, το νέο ψάρι είναι «εξαιρετικά απίθανο να προκαλέσει οποιαδήποτε σημαντική επίδραση στο περιβάλλον».
Από την αντίπαλη πλευρά, το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων, μια αμερικανική οργάνωση καταναλωτών, επικρίνει την FDA για τη διαδικασία εξέτασης της αίτησης, η οποία εξετάζει τις επιδράσεις του ξένου γονιδίου στο ίδιο το ψάρι, και όχι στην ανθρώπινη υγεία.
Οι επικριτές της AquaBounty θεωρούν ακόμα ότι ενδεχόμενη έγκριση του ψαριού θα άνοιγε το δρόμο και για άλλα «μεταλλαγμένα» ζωικά προϊόντα.
Το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων τάσσεται κατά της έγκρισης, θεωρεί όμως ότι στην περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως ο γενετικά τροποποιημένος σολομός θα πρέπει να πωλείται με ειδική σήμανση.
Η ακροαματική διαδικασία της FDA για την υπόθεση ξεκινά στις 19 Σεπτεμβρίου.
Η AquaBounty ελπίζει πάντως ότι θα μπορέσει να πουλά αβγά γενετικά τροποποιημένου σολομού και σε άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς.
Μέχρι στιγμής, κανένα γενετικά τροποποιημένο ζωικό προϊόν δεν έχει εγκριθεί ως τρόφιμο στις ΗΠΑ ή την ΕΕ.

πηγη
Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου